Posted by: mcenter | July 14, 2007

Nasi Madura
Sumber: Buku Pandai Memasak

   
Bahan-Bahan:
1.5 kg beras (cuci dan toskan)
500 g kelapa parut-buang kulit ari dan ambil santan secukup untuk memasak nasi
Garam

Bahan A (digiling halus):
2 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
5 biji buah keras
4 ulas bawang putih
2.5 sm halia
Cara:
Campurkan bahan-bahan A ke dalam santan. Bubuh garam dan kacau rata-rata. Jerangkan di atas api sehingga mendidih. Kemudian masukkan beras, kacau rata-rata dan biar seperti mananak nasi biasa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: