Posted by: mcenter | July 14, 2007

Kek Lapis Ketan Madura


Sumber: Majalah Jelita, April 1991

   
Bahan-Bahan:
20 biji kuning telur, disejukkan
5 biji putih telur
230 gm gula halus
160 gm tepung pulut
1 camca teh serbuk penaik
350 gm mentega
2 sudu besar madu
2 sudu besar susu pekat
1 camca teh esen pandan
1 camca teh esen limau
1 camca teh esen pisang
Cara:
Pukul mentega bersama susu dan madu hingga putih.

Pukul telur bersama gula hingga naik. Masukkan tepung dicampur serbuk penaik. Pukul lagi hingga pekat.

Masukkan adunan mentega. Gaul rata.

Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu campurkan esen pandan, esen limau dan juga esen pisang.

Bakar adunan berselang-seli hingga habis.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: